Op dinsdag 9 mei waren we te gast bij OICAM en Ammon, op een bijzondere plek met een prachtig uitzicht, in de voormalige aankomst- en vertrekhal op het vliegveld Twenthe te Enschede.

Martin Olde Weghuis hield een interessante presentatie over AMMON en OICAM en na afloop hebben we nog even door de aankomst- en vertrekhal gelopen.

OICAM is een netwerk van kennisinstellingen en bedrijven, die zich binnen en buiten de provincie Overijssel bevinden. De “founding fathers” van het OICAM zijn Ten Cate, Pentair en Saxion. Ze brengen op één locatie innovatief onderzoek, het delen van kennis, het bouwen van demonstrators en proefproductie samen met enkele bijzondere eigenschappen. Denk hierbij aan constructie, duurzaamheid en intelligentie.
De focus van OICAM ligt op de navolgende gebieden:
– Agro
– HTSM
– Bouw
– Water
– (top)Sport
OICAM probeert met slimme materialen en techniek een dwarsdoorsnede aan te bieden in oplossingen voor klanten. De systemen of onderzoeken die gemaakt worden, moeten altijd “urgent needs” oplossen.

Ammon versnelt innovatie in internationale markten maakindustrie
Ammon is een stichting die bestaat uit een netwerk van technologiebedrijven die samen innoveren. Een business development- en innovatieprogramma van, door en voor de maakindustrie. Met die insteek is in 2013 de stichting Advanced Materials Manufacturing Oost-Nederland (AMMON) gestart. Door verregaande samenwerking versterkt Ammon de innovatieslagkracht van de deelnemende bedrijven.

Hoe werkt Ammon?
Vanuit verbinding en vertrouwen initieert Ammon samenwerkingsprojecten. Grote ondernemingen vormen industriële partnerschappen om technologische innovaties op het gebied van nieuwe hightechmaterialen, -producten en -systemen versneld te realiseren en in internationale markten uit te rollen. Daarbij treedt de overheid op als launching customer en zijn ook de regionale kennisinstellingen nauw betrokken bij de innovatieprojecten.

Snelle marktintroductie
De bedrijven in Ammon kunnen snel innoveren door het samenbrengen van competenties en bestaande technologieën. “In projecten ontwikkelen we met bestaande technologie nieuwe producten en zetten die weg in nieuwe markten.” Een goed voorbeeld van een nieuwe product-marktcombinatie is het Greensource, sports for water project. Sportvelden functioneren als waterfiltratiesysteem, waardoor grondwater en regen wordt omgezet in drinkwater. Het project is een initiatief van de Twentse bedrijven Pentair, TenCate en Drainproducts. Dit innovatieve waterfiltratiesysteem is inmiddels op 2 plekken in Zuid Afrika volledig gebruiksklaar en later dit jaar worden nogmaals 2 velden opgeleverd. Dit project wordt omarmt door de wereldvoetbalbond Fifa
Meer informatie? Bekijk de website op www.ammon-innovation.com.