Als we van een afstand kijken naar onze huidige samenleving, dan hebben we grote sprongen voorwaarts gemaakt op het gebied van technologie, milieu, gezondheid en gelijkheid ten opzichte van jaren geleden. Toch is diezelfde vooruitstrevende wereld waarop we ons bevinden, aan het wankelen. We zijn ons bewust van onze voetafdruk op de planeet, maar moeten het tij van klimaatverandering nog weten te keren. We zijn welvarender en gezonder dan ooit, maar daartegenover staat dat we onze levens nog moeten herontwerpen zodat ook de aarde gezond blijft. Hoe kunnen we een nieuwe norm ontwerpen waarin mens en planeet in balans zijn?

Een nieuwe mens

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als we ons van machines naar organismen en van pixels naar cellen bewegen in zowel het ontwerp als het gebruik objecten? Volgens het concept Equilibrium, een biologische wearable, brengt dit meer humane en poëtische relaties tot stand met de objecten om ons heen. Nu we thuiswerken en digitaal (samen)leven, verdwijnt empathie en het overbrengen van emoties via een lach of traan naar de achtergrond. In een samenleving die steeds afstandelijker wordt, is Equilibrium een manier om onze emoties te vangen en behouden.

Een toekomst voor hoop

Een van de belangrijkste emoties die we mee moeten nemen richting de toekomst, is hoop. Hoop op een beter klimaat, minder verspilling en inclusief design. Hoop komt voort uit het ontdekken van nieuwe initiatieven die laten zien dat het anders kan. Denk aan betere maak methoden, alternatieve modellen en de heroverweging van ons huidige consumentisme. Tijdens het World Hope Forum delen vooruitdenkers hun ideeën over vertragen en terugschalen, over het integreren van de mens en de planeet in alles wat we doen. Ideeën die hoop geven op een betere toekomst.

Een economisch paradigma

Of we het nu hebben over ons eigen dagelijks leven, hoe we samenleven of onze hoop op een betere toekomst; de rode draad blijft dat we onderweg zijn naar een nieuwe norm. Een norm waar mens en planeet in balans zijn. In de Economia Expo denk je mee over een economie als weerspiegeling van de natuur en nieuwe valuta’s. De expositie verkent mogelijke alternatieven voor de infrastructuren die we vandaag de dag kennen en schetst een toekomst met een nieuw economisch paradigma.

Inspiratie en frisse inzichten geven hoop en zijn een drijfveer voor verandering. Beweeg jij je al richting een nieuwe norm? Hopelijk schetsen deze en de vele andere concepten van de Virtuele Dutch Designweek een toekomst waaraan je mee wilt bouwen.

De Digital Design Week is een initiatief van Strategisch Ontwerpbureau INC.