Project Funcy afgerond
Oppervlaktelab open voor business!
Funcy is een onderzoeksproject van lectoraat Industrial Design. In dit project wordt onderzocht hoe oppervlaktes ‘smart’ gemaakt kunnen worden. Zo werd onderzocht hoe elektronica op 3D vormen kan worden aangebracht en hoe je een oppervlak waterafstotend of zelfreinigend maakt.

Het onderzoek is inmiddels door het lectoraat samen met vele partners afgerond. De opgedane kennis wordt beschikbaar in het oppervlaktelab en maakt deel uit van FabLab Enschede. Bedrijven en studenten kunnen hier aan de slag om ‘smart’ oppervlaktes te maken.

In het oppervlaktelab is een coronapen om de hechting te verbeteren van een kunststof met een coating. Je kan er zeefdrukken maken om geleidende inkt aan te brengen. Ook is er een zuurkast om waterafstotende coatings aan te brengen. Een zogeheten vapor smoother werkt 3D prints van ABS glad en glanzend af.

Door koperfolie te snijden met de plotter of elektrisch geleidend filament te gebruiken in de 3D printer zijn ook de al bekende FabLab machines in te zetten om bijvoorbeeld je Arduino project uit te breiden met 3D elektronica.

In oktober werd het onderzoeksproject gepresenteerd op de Dutch Design Week in Eindhoven. Recent vonden brainstormsessies plaats met bedrijven in het FabLab.

Hebt u interesse om te experimenteren in het oppervlaktelab? Neem contact met ons op: info@fablabenschede.nl