Robot Operating System (oftewel ROS) is een framework om software voor robots te ontwikkelen. ROS is inmiddels de de facto standaard. Het is het meest gebruikte framework in de academische en research wereld. Ook in de industrie wordt het nu steeds meer toegepast. ROS maakt het mogelijk om in korte tijd de software voor een robot te ontwikkelen. Het is toepasbaar op verschillende soorten robots, zoals mobiele robots en robotarmen. De mogelijkheden van ROS zijn haast onbeperkt, maar het kan daardoor ook lastig zijn om in eerste instantie je weg te vinden.

ROS is van oorsprong vooral ontwikkeld door onderzoeksgroepen en universiteiten. Het laatste jaar is er een enorme ontwikkeling op het gebied van industriële robots en wordt gebruikt voor geavanceerde toepassingen zoals pick-and-place met vision en autonome navigatie van mobiele platforms. Het doel van ROS Industrial is om industriële robots naar de 21e eeuw te brengen.

Wilco Bonestroo is onderzoeker bij het lectoraat Mechatronica en zijn onderzoek richt zich op software voor robots. In twee bijeenkomsten zal hij u meenemen in ROS. In de eerste bijeenkomst wordt verteld wat ROS is (en wat het niet is), voor wie het geschikt is (en voor wie niet), wat de mogelijkheden zijn. In de tweede sessie gaan de deelnemers zelf aan de slag om bestaande software te gebruiken en om zelf een nieuwe software te schrijven. Na afloop van de bijeenkomsten heeft u een goed beeld van de mogelijkheden. Als u zich er verder in wil verdiepen en u bij deze wereldwijde ontwikkeling aan wilt sluiten, kunt u bij Saxion verdiepende trainingen volgen.

Mechatronica – Robot Operating System – crash course
Organisatie: Saxion FabLab & Lectoraat Mechatronica
Doelgroep: Robotica enthousiastelingen in diverse sectoren die willen innoveren. Praktische crash course ROS voor mensen met Linux ervaring
Inhoudelijke bijdrage: Wilco Bonestroo
Tijdsduur & kosten: Woensdag 10 april van 18:00 tot 21:00 uur en dinsdag 23 april (2 avonden)
Kosten: € 150,- p.p. IDC leden krijgen 25% korting. Deelnemers moeten hun eigen laptop meenemen tijdens de lessen.
Max 20 personen.

Deze cursus wordt verzorgd door Saxion lectoraat Mechatronica op basis van projecten met TVAlley
Meld u aan voor deze workshop!